Kollu bariyer nedir?
Kollu bariyer , üzerinde alemniyum,plastik yada tahtadan yapılmış bir kol bulunan bariyerlerdir. içinde bulunan motor, dişli yada hidrolik olarak bu kolu doksan derece yukarı kaldırarak araç geçişine izin verir, yine bu kolu aşağı indirerek araç geçişini engeller.Kolun hareketini yumuşatmak ve kollu bariyer motor dişlisine zarar gelmemesi içi kollu bariyerin içinde bir yay mekanizması vardır. bu yay kolun ağırlığını dengeler. bu sayeda kol yumuşak bi iniş ve kalkış yaparak kollu bariyerin mekanizmasına zarar vermez. Kollu bariyer , kumanda sistemi , plaka tanıma, bilet verme gibi acces kontrol üniteleri entegre edilerek çalışır. Kollu bariyerde, ve kolun aşağıya indiğinde sabit kalması için bulunanan sabit destek çatalında fotoseller bulunur. bu fotoseller arasına araç veya bi cisim girdiğinde , bariyer kolu aşağıya inerek araca yada cisime zarar veremez. Kollu bariyerilerin kolları , yandan yada ortadan çift kol vasıtasıyla bariyere bağlanır. Kollu bariyer kolları ,yuvarlak, oval, kare ve ya diktörtgen şeklindedir.
Kollu Bariyer Çeşitleri
Kollu bariyerler, kolların uzunluğuna göre 3mt kollu bariyer, 4mt kollu bariyer , 5mt kollu bariyer ve 6mt kollu bariyere ayrılırlar, ara ölçülerde bir yeriniz varsa bir uzun boyunu tercih edip kol boyu kısaltılabilir. Kola seyrar destek çatalı, baston destek bağlanacaksa eğer, bir büyük kol modelli kolu bariyer tercih edilecektir. kolların bağlantı şekline göre yandan kollu , ortadan kullu veya çift kollu diye ayrılırlar. çalışma şekillerine göre kollu bariyerler , mekanik kollu bariyer ,hidrolik kollu bariyer, pnomatik kollu bariyer, ektro mekanik kollu bariyer diye ayrılırlar. Dış kasa kısımları, alüminyumdan, plastikten, sacdan ve paslanmazdan yapılırlar.
Kollu bariyerin, kolunun üzerinde gece fark edilmeyi kolaylaştıracak reflektif bant veya uyarıcı ışık olmalıdır. Kollu bariyerler, Otoparkınıza araçların girmesini engellemek için caydırıcı unsurlardır.Kollu bariyer Ankara olsun , Kırıkkale Olsun , Bir çok şehir de kullanılan ve vaz geçilmez bariyer türüdür.